lørdag 20. september 2014

Lage dine egne pins i Pinterest

Noen ganger må jeg rote litt rundt på nettet for å finne ut hvordan jeg skal gjøre ting. Dette er resultatet av en av de gangene. Resultatet blir gjerne at jeg lager meg min egen bruksanvisning som enten havner på Evernote eller på bloggen. Da husker jeg det så mye bedre og hjelper forhåpentligvis andre.


Du har kanskje opplevd at du vil feste en pin fra en interessant side til din Pinterest-side, men det gikk ikke. Pinterest fant ikke noe bilde eller de bildene som er der gir ikke noen god illustrasjon. Det lille Pinterest-ikonet somhører til plugin’en dukket heller ikke opp på noe bilde


(Har du ikke prøvd Pinterest?  (Les litt på denne siden))


Hva gjør du da?
1. Ta et bilde med screenprint eller Skitch ( hvis du bruker Evernote) eller et annet skjermbildeverktøy av siden ( eller kanskje du finner et blant egne bilder, i Utklipp i Office eller i et søk på emnet)
2. Lagre bildet på din pc
3. Gå inn på den tavlen din som passer og trykk + for å legge til en tom pin.
4. Velg fra datamaskin og last opp bildet og legg til pin’en.























5. Skriv litt om hva pin'en handler om

Nå har du en ny pin uten nettadresse
så den må også legges til .

6. Når du fører musen over din nye pin, dukker det opp en blyant i hjørnet.
Trykk på den og lim adressen inn i kildefeltet.





















Etter lagring har du en ny egen pin som også andre kan bruke.

Hvis du vil, kan du ta en titt på mine tavler








fredag 19. september 2014

Blogg: bli en stemme i bloggosfæren

Jeg er begynt på en MOOC i Smart læring og en av oppgavene er å reflektere over hvorfor jeg blogger. Det er en stund siden jeg begynte å blogge og det har gått i bølgedaler hvor mye jeg har lagt i det, men det er helt ok.

 I lang tid har det vært Twitter som tok oppmerksomheten. Blogg var mitt første steg ut det ukjente utenfor min pc i 2009. Hensikten var å prøve seg på noe nytt og skrive noen artikler som jeg kunne henvise mine kolleger til. Jeg hadde også lyst til å legge ut bilder jeg tok på tur i skog og mark (senere oppdaget jeg Flickr).

Hvis noen andre kunne ha nytte og glede av det jeg laget så var det fint, men jeg blogget egentlig mest for meg selv og det var ikke så mange treff på bloggen. Det var heller ikke viktig,men morsomt hvis det skjedde. Med tjenesten https://dlvr.it/ ble det flere treff og siden G+ og Blogger begge er Google- applikasjoner ble det flere treff. Deltakelse i Smart læring hjelper også til.

 Jeg tenkte en del over hva jeg ville dele på bloggen og prøvde å formulere det i toppteksten og holde meg til den. Jeg syns også det er viktig at leserne får en kort biografi slik at de kjenner min bakgrunn.
Manglende tid og andre interesser er vel den faktoren som har hatt mest å si for aktiviteten på bloggen min. Håper at MOOC’en hjelper meg ordentlig i gang på nytt.

 Min inspirasjon til å lage blogg og dele (og til å prøve mye annet innen IKT) har vært Eva Bratvold, en pioner på mange områder Jeg følger også Eirik Newth om duppeditter, personvern, skriving og fremtidsvyer. Norsis om sikkerhet og NRKbeta om nye ting er også interessante.

Nyttige verktøy 5

I en tvitring fra @olekroll fikk jeg snusen i linoit og etter å sett litt nærmere på programmet fant jeg ut at her kunne jeg samle alle ideer, lenker, mål, bilder, motivasjon på en flate som jeg kunne presentere i timen slik at elevene kunne se hva vi skulle gjøre.

Linoit er vel også ment som en oppslagstavle som flere kan bruke sammen siden du kan poste blokker/stickies til den og lage delingsgrupper, men jeg bruker den til å samle ideer, oppgaver, oppskrifter, lenker, bilder og videoer i et tema. Du kan ha den privat eller offentlig. Den kan også brukes som en huskeliste over arbeidsoppgaver med tidsangivelse.

Jeg underviser p.t. i IKT for 2.-4.trinn i kombinasjon med forsterket undervisning slik at jeg både lærer elevene dataferdigheter og kombinerer det med grunnleggende ferdigheter i fagene. Det er mange grupper og temaer å holde rede på og der hjelper linoit til.

Du starter med å lage en tavle/ lerret (canvas),velger bakgrunn (eller laster opp et bilde) og om den skal være privat eller ei m.m., publiserer den og fyller den med innhold.

I høyre kant er det en verktøykasse hvor du kan hente notatark (stickies / post-it) i ulike farger eller blokker der du legger video eller film. De tavlene du har brukt senest dukker opp i nedre venstre hjørne.

 Jeg kan lage den slik at elevene kan se hva vi skal gjøre i timene fremover eller bare i denne timen. Jeg kan også lage den for et tema som jeg skal gjenta på ulike trinn. Det er lett å kopiere blokker fra   en tavle til en annen slik at du kan ha en tavle hvor du samler alt du kommer på og så fordeler det ut på trinnene slik at det blir en god progresjon.

Selve tavlen er ca 2 ganger større enn skjermen slik at du kan "gjemme" deler av opplegget og flytte dit når det passer ved hjelp av sideverktøyet i nedre høyre hjørne.

På bildet har jeg samlet alt, men det er bedre å ha litt mindre i den delen elevene ser og så flytte til neste oppgave.