fredag 13. november 2009


Høststemning

Begreps- og ordtrening

Under en prat med kolleger da  begynte vi å lure på i hvor stor grad barn forstår ord som vi bruker i dagliglivet. Tar vi forståelsen av mange ord som vi voksne bruker med selvfølgelighet, for gitt? Er flere ord egentlig "fremmedord" for mange barn? Tenk bare på mange ord i eventyr, et tema som kommer flere ganger i løpet sv skoletiden.
Grunnen til undringen var at en lærer hadde hatt en samtale med barn om kaker og bløtkake spesielt og kommet til ordet krem. Hva er det? Hvor kommer kremen fra? Flere løsninger ble kastet frem,før kua kom på banen. Men hvor på kua kommer kremen ut?
Dette førte til at vi kastet frem ideer til trening av begrepsinnholdet i ord. Dagens ord - ukens ord - fremmmedord - bruke ordene i ukens diktat slik at læreren dikterte forklaringen til ordet eller synonym når elevene skal skrive ordene, ikke bare ordet eller ordet i en setning.
Elevenes oppgave kan være å finne forklaring og synonymer og bruke ordet i setninger som skal vise betydningen av ordet. Det er en god investering å bruke noen minutter hver dag på et og et ord.
Til engelsk har jeg sett lister over ord man skal beherske på hvert trinn. Det hadde vært fint å ha på norsk for å sikre et grunnvokabular. En slik liste kunne brukes som utgangspunkt for denne befgrepstreningen

mandag 9. november 2009

Nasjonale prøver

For en stund siden var vi ferdige med nasjonale prøver. To av disse, engelsk og matematikk foregikk på nett. Jeg la merke til at ikke alle elever hadde like lett for å lese og finne frem på skjermen selv om vi hadde brukt demo-oppgavene.
Jeg syns vi må trene på å lese lengre tekster på nett allerede på 3. og 4.trinn ( (og kanskje på 2.trinn). Det må skje etter en plan og jeg skal legge det inn i våre IKT-planer.
Men hva er forskjelllen på å lese på nett og å lese i bok? Hvilke teknikker og strategier skal vi lære bort?
En artikkel jeg fant fra Lesesenteret i Stavanger handler om hvorfor vi leser dårligere på skjerm

søndag 8. november 2009

Nyttige verktøy 1 - Dropbox

For en stund siden ble jeg oppmerksom på Dropbox. Det er en veldig grei måte å "ha med seg" dokumenter og annet som jeg arbeider med både på jobb og hjemme. Det er bare å lagre og rett etterpå er dokumentet oppdatert hos Dropbox. Når jeg åpner Dropbox hjemme, er det nye dokumentet oppdatert der også (så lenge du er på nett). Man vet jo aldri hva som kan skje med slike gratistjenester så jeg lagrer bare "nøytrale" dokumenter der.
Kommunen jeg arbeider i har i lang tid arbeidet med en løsning slik at man kunne arbeide på sitt eget område hjemmefra, men av sikkerhetsgrunner må jeg da laste ned, skrive og laste opp selv når jeg skal gjøre endringer. Litt for tungvint, så jeg fortsetter med Dropbox.