fredag 14. mai 2010

Oversettelse mellom to språk

med Google Translate blir stadig bedre og nå kan du også få lest opp oversettelsen med en noe robotaktig stemme. Jeg prøvde å oversette en setning (se skjermbilde) fra norsk til engelsk og tilbake og høre den opplest. Den engelske stemmen var bra med litt setningsmelodi, mens den norske mer hakkete og ikke alltid like norsk i uttalen. Prøv selv! Du kan i hvertfall få høre tilnærmet riktig uttale av engelske ord hvis du skriver inn ordene du skal øve på til neste gloseprøve. Foreløpig ser det ut til at tjenesten ikke klarer å lese opp mer enn et par linjer.

onsdag 12. mai 2010

Vann - et emne i naturfag og geografi


Jeg kom over vannkunnskap.no under leting etter ideer i emnet faste stoffer, gasser og væsker. Vann er jo noe eget siden vi kan observere det i alle de tre formene i dagliglivet uten å gjøre noe særlig ekstra. Fint med eget bildegalleri med frie bilder som elevene kan bruke når de lager sine egne arbeider om vann. Dessverre fant jeg ikke noe om vann som fast stoff,gass og væske, men en god ressurs bygget rundt kompetansemålene i K06

søndag 9. mai 2010

Årets siste skitur søndag 9.mai

gikk til Oppkuven. Halve distansen gikk på bena og halve på ski og i overgangen gled jeg fra snøflekk til snøflekk, men målet ble nådd. Der løypa går over myr var det nødvendig å ta en tur innom skogkanten for å komme frem så løypa holder nok ikke så lenge fremover hvis du ikke går med gummistøvler. Sol som gikk over til skyet, men allikevel nok til at jeg kjente den i kinnene om kvelden.

World of Meters

En ganske fascinerende side www.worldometers.info hvor du kan følge utviklingen av folketallet på jorden, netto tilvekst, biler og sykler som er solgt i år og internett-brukere nå. Alt er løpende, men beregnede, tall og det å se tallene løpe ble utgangspunkt for forbauselse og diskusjon blant elevene. Mange av tallene har lenker til sider som viser flere tall og hvilket grunnlag tallene bygger på + mer informasjon. Du kan også se på jordens gjennomsnittstemperatur og tall om forurensing. Ikke alt egner seg for alle, antall selvmord ville jeg nok ikke vise og hva med en del andre tall under Helse-delen? Det går an å vise siden med norsk språk (øverst til høyre kan du velge språk), men da forsvinner lenkene til de engelske sidene med tilleggsopplysninger.