søndag 29. august 2010

Mer om passord

Ettersom jeg nå er kommet et stykke på vei med alle elevene som skal skifte og lære om passord, har jeg også søkt etter nettsteder der man kan teste passord. Jeg tenkte at det var aktiviserende for elevene å prøve ulike versjoner av samme passord og se hvordan programmet bedømte forandringene.
Det beste nettstedet jeg har funnet til nå for det bruk er Passwordmeter fordi du kan velge om du vil se passordet med bokstaver eller *******. Slik kan elevene bytte ut små bokstaver med store, sette inn spesialtegn og tall og prøve med og uten tall og bokstaver i vanlig rekkefølge (f.eks 2345, ghijk) bl.a. og se hvordan passordets styrke endrer seg.

Jeg fant en del andre steder som kan brukes til å teste passordene dine (dvs. noen som ligner og er konstruert på samme måte er det best å bruke i følge en EDB-sjef ). Det svenske  post og teletilsynet sier det rett ut på sin side "Skriv inte dina riktige løsenord".

Prøv selv på
Jeg prøvde samme passord på hver av disse sidene, inspirert av dette blogginnlegget. Er de så ulike? Jeg fikk ulike styrkegrader i retur. Gmail virket svakest. Passord med bare små bokstaver var sterke!

Jeg var også innom en del artikler om emnet, les selv både råd og advarsler. Dagbladet, Computerworld og Klikk.

Kanskje man heller skulle bruke en safe som tar vare på alle passord og som man kan låse opp med et passord. Ikke lag det så vrient at du glemmer det. Så unngår man kanskje at passordene minsker i kompleksitet når passordene øker i mengde, som noen hevder. Tenk etter, stemmer det for deg?